Kynutý broskvový koláč se smetanou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
75 g máslo
200 ml mléko
250 ml smetana
1/2 ks citron
1 kostka droždí
100 g cukr moučka
350 g polohrubá mouka
100 g změklé máslo
cukr moučka na posypání
2 lžíce pudinkový prášek
10 ks zralé broskve

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta: Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosejeme se solí, máslo rozpustíme

  2. Když je kvásek vykynutý, přidáme ho k mouce, přilijeme máslo a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout

  3. Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na půlměsíčky - asi na šestinky

  4. Příprava nádivky: Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo ušleháme s cukrem, lžící pudinkového prášku a se žloutky do pěny. Do ní zamícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zvlášť ušleháme do husté konzistence smetanu a zvlášť i tuhý sníh z bílků. Do máslového krému postupně zlehka zamícháme šlehačku a sníh

  5. Vykynuté těsto rozválíme (přímo na pečícím papíru) na obdélníkovou placku o velikosti plechu. Doporučuji plech s vyvýšenými okraji. Těsto a hlavně nádivka při pečení nabude a mohla by přetékat

  6. Těsto přeneseme s pečícím papírem na plech a na placku rozetřeme nádivku. Na nádivku poklademe nakrájené broskve. Dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 35 minut

  7. Upečený kynutý broskvový koláč se smetanou necháme vychladnout. Chladnutím opět splaskne

  8. Vychladlý broskvový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Chutná výborně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!