Kynuté slavnostní koláčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 8 lžic cukr 1 špetka sůl 200 g máslo 250 ml mléko 1 ks citron 20 g droždí 4 ks žloutky 500 g hladká mouka na potření vejce máslo rum drobenka máslo cukr krystal hrubá mouka náplň ovoce mák měkký tvaroh švestková povidla
Postup Kynuté slavnostní koláčky recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mléko, žloutky, cukr, droždí a rozpuštěné máslo. Rozmícháme a přisypeme mouku se špetkou soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
Po 20 minutách z těsta vytvoříme malé kuličky, poklademe na plech a necháme dalších 15 minut kynout. Potom dnem skleničky vytvoříme důlek, celý polotovar potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme podle chuti ovocem, mákem, švestkovými povidly nebo měkkým tvarohem. Koláčky posypeme drobenkou z hrubé mouky, cukru krystal a másla.
Koláčky pečeme asi 10 minut při 195 °C. Po vytažení z trouby pokapeme koláčky ještě rozpuštěným máslem smíchaný s rumem v poměru 1:1.
Kynuté slavnostní koláčky podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.