Kynuté slavnostní koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
8 lžic cukr
1 špetka sůl
200 g máslo
250 ml mléko
1 ks citron
20 g droždí
4 ks žloutky
500 g hladká mouka
na potření
vejce
máslo
rum
drobenka
máslo
cukr krystal
hrubá mouka
náplň
ovoce
mák
měkký tvaroh
švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mléko, žloutky, cukr, droždí a rozpuštěné máslo. Rozmícháme a přisypeme mouku se špetkou soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.

  2. Po 20 minutách z těsta vytvoříme malé kuličky, poklademe na plech a necháme dalších 15 minut kynout. Potom dnem skleničky vytvoříme důlek, celý polotovar potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme podle chuti ovocem, mákem, švestkovými povidly nebo měkkým tvarohem. Koláčky posypeme drobenkou z hrubé mouky, cukru krystal a másla.

  3. Koláčky pečeme asi 10 minut při 195 °C. Po vytažení z trouby pokapeme koláčky ještě rozpuštěným máslem smíchaný s rumem v poměru 1:1.

  4. Kynuté slavnostní koláčky podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!