Květákové karbenátky se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 špetka sůl
2 ks vejce
strouhanka
100 g šunka
0 kg brambory
2-3 ks cibule
1 ks květák
50 g hladká mouka
1 špetka mletá sladká paprika
1 špetka mletý černý pepř
podle chuti
slanina
bylinky
tvrdý sýr
podle potřeby
máslo
mléko
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Květák umyjeme, odtrháme listy a nakrájíme na růžičky. Květák dáme vařit do osolené vody až doměkka, což trvá cca 10 - 15 minut. Mezitím brambory oloupeme a umyjeme, pokrájíme na kostičky a dáme také vařit. Do vody přidáme sůl a trochu kmínu.

  2. Uvařený květák slijeme, přesypeme do větší misky a rozmačkáme. Poté přidáme trochu másla, pepře, sladké papriky a bylinky podle chuti - ideálně majoránku, oregano, bazalku anebo pažitku. Případně můžeme přidat i 2 prolisované stroužky česneku. Následně klepneme do směsi 2 vejce a zamícháme.

  3. Bokem si nakrájíme na kostičky šunku či anglickou slaninu a přidáme do směsi. Nastrouháme trochu sýru (eidam, gouda apod.) podle chuti. Všechno smícháme a začneme přidávat mouku a strouhanku, pokud těsto není soudržné. V případě, že to přeženeme a bylo by příliš sypké, přidáme trochu mléka a rozmícháme znovu.

  4. Z těsta tvarujeme květákové karbenátky a smažíme je na rozpáleném ohni přibližně 4 - 5 minut z každé strany. Z jednoho květáku vychází asi 14 - 15 karbenátků.

  5. Na prkýnku nakrájíme slaninu (lze použít i anglickou) a cibuli. Nejdřív osmahneme slaninu, aby pustila tuk. Kdyby ho bylo málo, přidáme lžíci sádla nebo olej a následně osmahneme cibuli. Uvařené brambory slijeme, rozmačkáme a přidáme k cibuli a slanině. Brambory promícháme, přidáme trochu másla, přikápneme mléko a pořádně promícháme.

  6. Květákové karbenátky podáváme s připravenými šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou. Recept lze samozřejmě uzpůsobit i pro vegetariány vynecháním šunky a slaniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!