Květák specialista recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
200 ml smetana ke šlehání
20 dkg tvrdý sýr
1 ks velký květák
30 dkg libový uzený bůček nebo anglická slanina
podle chuti
sůl
na ozdobu
10 dkg šunka
1 konzerva sterilovaný hrášek
2 ks vejce natvrdo
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky. Do vyšší nádoby nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme květák a vaříme cca 10 minut. Květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal. Uvařený pak vyjmeme a necháme okapat.

  2. Uzený bůček nakrájíme na klíny, které rovně zasuneme mezi květákové růžičky.

  3. Zapékací mísu vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a promíchali polovinu strouhaného sýra. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15 - 20 minut. Potom květák posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 10 minut. Povrch pokrmu musí mít zlatohnědou barvu.

  4. Zapečený květák specialista přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky natvrdo uvařených vajec, sterilovaným hráškem a nakrájenou šunkou (plátky).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!