Kvásková ciabatta recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
150 ml voda
125 ml voda
voda
15 g olivový olej
hladká mouka
340 g hladká pšeničná chlebová mouka t 650
125 g hladká pšeničná chlebová mouka t 650
2 lžíce aktivní bílý kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Pečení této ciabatty je potřeba naplánovat na 2 dny. První den dáme do mísy robota 2 polévkové lžíce aktivního bílého kvásku, recept zde. Ke kvásku přidáme 125 g bílé světlé chlebové mouky t 650, přilijeme 125 ml vlažné vody, všechno spolu pořádně promícháme do hladka, mísu zabalíme do igelitové tašky a necháme tento rozkvas volně na pultě vykvasit

  2. Když vidíme, že rozkvas už vykvasil, přidáme k rozkvasu 340 g hladké světlé pšeničné chlebové mouky t 650, 1 lžičku soli, 15 g olivového oleje a 150 ml vlažné vody, kterou přiléváme pomalým proudem až během míchání na závěr. Pomocí mísících háků vymísíme v robotu hladké, měkké a pružné těsto, což trvá asi 15 minut

  3. Pomocí špachtle vytvarujeme v míse z těsta bochník, mísu uzavřeme igelitovou taškou a necháme volně na pultě odpočívat 2 hodiny. Po tomto čase těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, ruce si pomoučníme a natahujeme do stran, podle potřeby ještě zapracujeme mouku, ale jen tolik mouky, aby těsto zůstalo měkké, avšak se nerozlévalo

  4. Z těsta vytvarujeme bochník, který vrátíme do mísy, mísu uzavřeme do igelitové tašky a odložíme na noc odpočívat do chladničky, kde bude pomalu kynout celou noc

  5. Druhý den ráno těsto na ciabattu vybereme z chladničky, vyklopíme na pomoučněnou desku, rukama těsto natahujeme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 3 cm, přitom dbáme na to, abychom už do těsta nezapracovali více mouky

  6. Těsto rozdělíme na 4 přibližně stejné části, z těsta vytvarujeme 4 podélné ciabatty, které opatrně přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a posypaný moukou, aby se ciabbaty později během pečení pěkně nazdvihly a nerozlily do stran

  7. Plech s ciabattami dáme do igelitové tašky a necháme volně kynout na teplém místě. Uděláme vícekrát během kynutí palcový test, aby ciabatty nepřekynuly. Pokud se nám těsto po zatlačení palcem rychle vrátí zpět, potřebuje ještě kynout. Pokud se nám těsto po zatlačení palcem vrací pomalu zpět, je nejvyšší čas rozpálit troubu

  8. Troubu předehřejeme na 230 °C a vyhřejeme na tuto teplotu i starší plech na spodku trouby, do kterého vlijeme horkou vodu (asi 150 ml), vložíme vykynuté ciabatty na střední rošt a dvířka trouby rychle zavřeme, aby neunikla vzniklá pára

  9. Při této teplotě pečeme prvních 10 minut, plech s vodou vybereme, teplotu snížíme na 200 °C a pečeme ještě při této teplotě 15 - 20 minut, až se na povrchu vytvoří křupavá zlato-hnědá kůrka. Upečené ciabatty vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  10. Kváskovou ciabattu servírujeme vychladlou a pokrájenou na krajíce jako velmi chutnou přílohu k různým jídlům na šťávě, salátům, různému pečenému masu, uzeninám, sýrům apod., nebo je natíráme čerstvým máslem, paštikami a různými pomazánky, případně různě obložíme a podáváme jako samostatné jídlo

  11. Ciabatta se vyznačuje křupavou kůrkou na povrchu a měkkou, úžasně vzdušnou, porézní střídkou s početnými velkými oky a vynikající chutí. Autorem ciabatty je italský pekař Francesco Favaron z Verony, který ji upekl poprvé v roce 1982, jeho výrobek se velmi rychle stal mimořádně oblíbeným v celé Itálii a rozšířil se i do světa, může mít různě tvary a variace složení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!