Kuřecí žaludky na žampionech s uzenou paprikou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
0,5 lžiček sůl
1 ks cibule
2 ks rajče
1 ks zelená paprika
300 ml horká voda
250 g čerstvé žampiony
1 lžíce mletá sladká paprika
600 g kuřecí žaludky
1 lžička mletá uzená paprika
3 lžíce domácí vepřové sádlo
1 l domácí kuřecí vývar
250 ml sladká smetana 33%
150 ml domácí rajčatová šťava

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kousky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na plátky. Zelenou papriku zbavíme stopky, jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na proužky. Omytá rajčata nakrájíme na měsíčky

  2. Na rozehřátém vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu), přidáme mletou sladkou papriku a mletou uzenou papriku, necháme za stálého míchání rozpustit v horkém tuku, přidáme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody, opakovaně podlijeme a vydusíme až na tuk, celkem třikrát

  3. Do připraveného základu vložíme kuřecí žaludky, zprudka opékáme, necháme za stálého míchání zatáhnout a zalijeme horkým domácím kuřecím vývarem do výšky masa, ale nesolíme! Kuřecí vývar je dost slaný

  4. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni pomalu dusíme do měkka, asi 120 minut za občasného podlití horkým kuřecím vývarem. Asi 15 minut před koncem vaření přidáme pokrájenou papriku, rajčata, plátky žampionů a podusíme. Zelenina má zůstat al dente. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem a podle chuti jemně dosolíme až nyní, neboť kuřecí vývar je dost slaný

  5. Kuřecí žaludky na žampionech s uzenou paprikou servírujeme s dušenou rýží, máslovými haluškami nebo různými těstovinami podle vlastního výběru. Pokrm chutná výborně i s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!