Kuřecí žaludky na žampionech s uzenou paprikou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 0,5 lžiček sůl 1 ks cibule 2 ks rajče 1 ks zelená paprika 300 ml horká voda 250 g čerstvé žampiony 1 lžíce mletá sladká paprika 600 g kuřecí žaludky 1 lžička mletá uzená paprika 3 lžíce domácí vepřové sádlo 1 l domácí kuřecí vývar 250 ml sladká smetana 33% 150 ml domácí rajčatová šťava
Postup Kuřecí žaludky na žampionech s uzenou paprikou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kousky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na plátky. Zelenou papriku zbavíme stopky, jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na proužky. Omytá rajčata nakrájíme na měsíčky
Na rozehřátém vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět (asi 1 minutu), přidáme mletou sladkou papriku a mletou uzenou papriku, necháme za stálého míchání rozpustit v horkém tuku, přidáme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody, opakovaně podlijeme a vydusíme až na tuk, celkem třikrát
Do připraveného základu vložíme kuřecí žaludky, zprudka opékáme, necháme za stálého míchání zatáhnout a zalijeme horkým domácím kuřecím vývarem do výšky masa, ale nesolíme! Kuřecí vývar je dost slaný
Přikryjeme pokličkou a na středním plameni pomalu dusíme do měkka, asi 120 minut za občasného podlití horkým kuřecím vývarem. Asi 15 minut před koncem vaření přidáme pokrájenou papriku, rajčata, plátky žampionů a podusíme. Zelenina má zůstat al dente. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem a podle chuti jemně dosolíme až nyní, neboť kuřecí vývar je dost slaný
Kuřecí žaludky na žampionech s uzenou paprikou servírujeme s dušenou rýží, máslovými haluškami nebo různými těstovinami podle vlastního výběru. Pokrm chutná výborně i s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba.