Kuřecí kousky ve smetanové omáčce se špenátem a pórkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 - 6 stroužků česnek
sůl
1 ks pórek
2 ks šalotka
3 hrstě rukola
3 ks kuřecí prsa
20 dkg listový špenát
čerstvá bazalka
65 ml panenský olivový olej
mletý černý pepř
3 hrstě cherry rajčata
2 balíčky jasmínová rýže

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, dostatečně osolíme, opepříme, dáme do misky, zalijeme olivovým olejem (asi 2 lžíce) a necháme uležet během čištění a krájení zeleniny

  2. Listový špenát omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Nevím, jak jídlo chutná s mraženým špenátem, vždy jsem směs vařil pouze se špenátem čerstvým, který se dá velmi lehce vypěstovat a také celoročně koupit v různých obchodních řetězcích

  3. Pórek očistíme, zařízneme vršek listů - asi tak 10 cm, ukrojíme spodní část - asi tak centimetr, je to tvrdé a do jídla se moc nehodí. Celý pórek do jídla nakrájíme. Nakonec oloupeme 5 - 6 stroužků kvalitního česneku. Máte-li čínský česnek, raději ho tam snad ani nedávejte, nebo počítejte minimálně s dvojnásobkem stroužků

  4. Po přípravě zeleniny začneme s přípravou kuřecích kousků. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka osmahneme kuřecí kousky. Ty pěkně pustí vodu, která se smíchá s olivovým olejem. Ke konci přidáme 3 stroužky česneku, které nám kuřecí kousky pěkně provoní. Lehce dohněda osmahlé kuřecí kousky jsou za 6 - 7 minut hotové

  5. Osmahlé kuřecí kousky vyndáme z pánve a budeme pokračovat s nakrájenou zeleninou. Pokud máme na pánvi málo oleje, ještě dolijeme a na středním plameni pěkně osmahneme nakrájený pórek a šalotku. Musí zesklovatět a změknout, trvá to asi tak 4 minuty. Poté přidáme špenát, který se velmi rychle smrskne, to je naprosto v pořádku. Zeleninu osolíme a ke konci přidáme zbytek nakrájených stroužků česneku. Z takového množství zeleniny nám zbudou dvě hrsti

  6. Následně vrátíme kuřecí kousky a ještě rychle je zprudka osmahneme, stačí tak 2 minuty. Ve finále do pánve přilijeme smetanu a lehce mícháme na velmi mírném plameni asi tak 3 minuty. Směs přikryjeme pánví a necháme kuřecí maso nasáknout horkou smetanou. Celkově se směs zjemní a za 10 minut poté je jídlo připraveno k servírování

  7. Kuřecí kousky ve smetanové omáčce se špenátem a pórkem můžeme podle chuti podávat s brambory, rýži nebo těstovinami. Pokud zvolíme jako přílohu rýži, volíme jasmínovou a připravujeme ji podle návodu na obalu. Talíř s kuřecími kousky ve smetanové omáčce dozdobíme lehce položenou rukolou, nakrájeným cherry rajčetem a bazalkou. Máte-li ještě svá rajčata, jistě dokážete ocenit jejich lahodnou chuť oproti těm kupovaným.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!