Kuře se zeleninou v omáčce z bílého vína recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g hrášek
- - sůl
300 ml vývar
30 g máslo
- - petrželka
200 g cibule
200 g žampióny
1 kg kuře
2 lžíce mouka hladká
200 g mrkev
- - hřebíček
- - pepř mletý
300 ml víno bílé
60 g slanina prorostlá
- - olej olivový
- - list bobkový
150 ml sherry
2 ks celer řapíkatý

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu necháme rozpálit olej a na něm opečeme kousky slaniny. Slaninu vyjmeme a necháme osušit na ubrousku. Osminky kuřete osolíme a 10-15 minut je opékáme v kastrolu po všech stranách, aby zhnědly. Vyjmeme je na talíř a slijeme z kastrolu zbytečný tuk. Nalijeme do něj potom víno a přivedeme ho k varu, necháme víno vyvařit asi na polovinu a ode dna odpichujeme kousky připečeného masa. Do dvou cibulí napícháme hřebíček, spolu s bobkovým listem a sherry je přidáme do kastrolu a povaříme. Přidáme mrkev, celer, houby, vývar, zbytek cibule, slaninu a kousky kuřete. Všechno dle chuti dochutíme pepřem a solí. Znovu přivedeme k varu a poté pod pokličkou na mírném ohni dusíme 40 minut. Na posledních pár minut přidáme hrášek a petrželku a prohřejeme. Utřeme máslo s moukou a vmícháme do omáčky. Za stálého míchání povaříme 3 minuty, aby omáčka mírně zhoustla. Vyndáme z omáčky bobkový list a cibule s hřebíčkem a podáváme s chlebem nebo brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!