Kukuřičné kuře pečené s jarní nádivkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 ks vejce
155 g chřest
400 g mrkev
sůl, pepř
100 g anglická slanina
150 ml rostlinný olej
20 g čerstvý tymián
0,5 ks toastový chléb
50 g javorový sirup
1 špetka muškát
200 ml polotučné mléko
20 g čerstvý rozmarýn
30 g čerstvá pažitka
30 g plochá listová petržel
900 g brambory grenaille
1,2 kg kukuřičné kuře

Postup přípravy receptu

  1. Nejlepší je použít francouzské kuřátko, ale můžeme použít i kvalitnější české kuřátko

  2. Z kuřete vyřízneme porce a skelet si necháme na omáčku. Prsíčka děláme na minutku a stehýnka pečeme pomalu zvlášť

  3. Prso naložíme den dopředu do bylinek, pepře a olivového oleje. Prso opečeme kůží dolů na olivovém oleji a pak otočíme a dáme asi na 8 minut dopéct

  4. Stehna pečeme v pekáčku s trochou kuřecího vývaru s bylinkami a troškou másla do měkka kolem 150 °C, to trvá asi 40 minut a na konci přidáme teplotu na kůrku

  5. Příprava nádivky - opečenou žemli nebo toastový chléb smícháme se žloutky, opečenou anglickou slaninou, špetkou muškátu, na kolečka rozkrájeným chřestem, pažitkou, plochou petrželí, osolíme a opepříme a zalijeme mlékem. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme a pečeme na pečícím papíru asi 20 minut na 160 °C. Pozor, aby zcela nevyschla, pak není dobrá

  6. Z karotky s natí vykrájíme tvar, necháme kousek natě pro ozdobu a dáme jí na 15 minut do trouby v přepuštěném osoleném másle. Vyndáme, necháme okapat a opečeme na pánvi. Ke konci přidáme javorový sirup a necháme lehce zkaramelizovat

  7. Omáčku děláme na olivovém oleji s troškou řapíku a kořenové zeleniny. Přidáme v troubě opečený skelet z kuřete a necháme tři hodiny vařit, poté scedíme a necháme zredukovat. Před podáváním přidáme pár lístků tymiánu a vmícháme oříšek másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!