Krůtí těstovinové rizoto recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
100 g celer
100 g pórek
2 ks mrkev
1 ks petržel
250 g těstoviny
1 hrst mražený hrášek
1 ks krůtí stehno
podle chuti
sůl
majoránka
tymián
rozmarýn
bobkový list
nové koření
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme vývar z krůtího stehna. Stehno osolíme, vlijeme 1,5 litru studené vody, přidáme bobkový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru (lepší je řapíkatý) a porkovou nať. Dusíme cca 60 minut do změknutí (záleží na velikosti stehna). Poté vývar slijeme a maso ze stehna obereme, nakrájíme na menší kousky a dáme bokem.

  2. V průběhu vaření vývaru vysypeme na suchý plech těstoviny. Je nutno použít nějaké drobné - ideální jsou nejmenší Zátkovy písmenka nebo hvězdičky. Dáme do trouby rozehřáté na 200 °C a necháme pražit 15 minut, až zrůžoví. Toto pražení zapříčiní, že těstoviny si uchovají správnou tvrdší konzistenci.

  3. Ve větším hrnci osmažíme jednu nakrájenou střední cibuli, přidáme opražené těstoviny a zalijeme vývarem z krůty. Podle potřeby dosolíme, opepříme, přisypeme polévkovou lžíci majoránky, lžičku tymiánu a rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou menší mrkev a děláme na menším ohni do změknutí těstovin, tedy cca 20 minut. S mrkví lze přidat i další ingredienci podle chuti, například trochu čerstvých fazolek, cukety či brokolice, ovšem s mírou, nechceme přebít pravou chuť pokrmu.

  4. Vývar přidáváme postupně, těstoviny by se neměly vařit, ale spíše dusit, na konci v nich nechceme mít skoro žádnou tekutinu. Často mícháme - těstoviny se rády přichytávají ke dnu. Na konci už vývar nepřidáváme, pokrm by měl mít spíše sypkou konzistenci podobnou, stejně jako má třeba slepená rýže.

  5. Po změknutí těstoviny odstavíme, přidáme mražený hrášek a kousky krůtího masa, dobře promícháme.

  6. Krůtí těstovinové rizoto podáváme s nastrouhaným eidamem (nemusí být) a nakládnou okurkou (ta je naopak povinná) či nakládanou červenou řepou. Krůtí těstovinové rizoto je dobré i vlažné či studené a druhý den bývá ještě lepší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!