Křupavý koláč s pistáciemi a třešněmi recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
2 ks vejce
125 g máslo
375 g máslo
50 g máslo
1 ks žloutek
100 ml mléko
125 g cukr moučka
50 g cukr moučka
80 g cukr moučka
2 lžičky cukr moučka
50 g pistácie
500 g hladká mouka
50 g hladká mouka
125 g mleté mandle
50 g mleté mandle
500 g vypeckované třešně
mletý kardamom
25 g creme fraiche
25 g mleté pistácie

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením dáme do skleněné misky macerovat třešně Morello s cukrem. Další den hodinu před použitím třešně vyndáme a necháme okapat

  2. Na mandlovo-pistáciový krém dáme pistácie s mandlovým extraktem do hmoždíře a utlučeme je na pastu. Do mixéru dáme máslo a umixujeme na krém. Postupně a v daném pořadí do mixéru přidáváme pistáciovou pastu, moučkový cukr, mleté mandle, kukuřičnou moučku, kirsch, vejce, drcené pistácie a žloutkový krém. Pomalu mixujeme. Krém přendáme do mělké mísy a zakryjeme fólií tak, aby důkladně přiléhala k povrchu krému. Uložíme do chladničky

  3. Na drobenku dáme do mísy máslo, cukr, mleté mandle, mouku, mletý kardamom a špetku soli a špičkami prstů promneme. Dáme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky. Drobenku protlačíme přes mřížku, aby se rozmělnila na menší kousky. Uložíme do chladničky

  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme formou o průměru 26 cm. Těsto vyválíme na pomoučněném válu a poté ho přeneseme do formy (str. 502). Povrch těsta potřeme tenkou vrstvou mandlovo-pistáciového krému. Na krém naskládáme vrstvu okapaných třešní Morello a na ně dáme černé třešně. Potřeme zbylým mandlovo-pistáciovým krémem. Formu vložíme do předehřáté trouby

  5. Po 10 minutách koláč vyndáme a posypeme drobenkou. Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 15 - 30 minut

  6. Křupavý koláč s pistáciemi a třešněmi necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem

  7. Zdroj: Vaří šéfkuchaři - Jill Normanová


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!