Křupavý koláč s pistáciemi a třešněmi recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
2 lžičky sůl
2 ks vejce
125 g máslo
375 g máslo
50 g máslo
1 ks žloutek
100 ml mléko
125 g cukr moučka
50 g cukr moučka
80 g cukr moučka
2 lžičky cukr moučka
50 g pistácie
500 g hladká mouka
50 g hladká mouka
125 g mleté mandle
50 g mleté mandle
500 g vypeckované třešně
mletý kardamom
25 g creme fraiche
25 g mleté pistácie
Postup Křupavý koláč s pistáciemi a třešněmi
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením dáme do skleněné misky macerovat třešně Morello s cukrem. Další den hodinu před použitím třešně vyndáme a necháme okapat
Na mandlovo-pistáciový krém dáme pistácie s mandlovým extraktem do hmoždíře a utlučeme je na pastu. Do mixéru dáme máslo a umixujeme na krém. Postupně a v daném pořadí do mixéru přidáváme pistáciovou pastu, moučkový cukr, mleté mandle, kukuřičnou moučku, kirsch, vejce, drcené pistácie a žloutkový krém. Pomalu mixujeme. Krém přendáme do mělké mísy a zakryjeme fólií tak, aby důkladně přiléhala k povrchu krému. Uložíme do chladničky
Na drobenku dáme do mísy máslo, cukr, mleté mandle, mouku, mletý kardamom a špetku soli a špičkami prstů promneme. Dáme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky. Drobenku protlačíme přes mřížku, aby se rozmělnila na menší kousky. Uložíme do chladničky
Troubu předehřejeme na 180 °C. Máslem vymažeme formou o průměru 26 cm. Těsto vyválíme na pomoučněném válu a poté ho přeneseme do formy (str. 502). Povrch těsta potřeme tenkou vrstvou mandlovo-pistáciového krému. Na krém naskládáme vrstvu okapaných třešní Morello a na ně dáme černé třešně. Potřeme zbylým mandlovo-pistáciovým krémem. Formu vložíme do předehřáté trouby
Po 10 minutách koláč vyndáme a posypeme drobenkou. Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 15 - 30 minut
Křupavý koláč s pistáciemi a třešněmi necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem
Zdroj: Vaří šéfkuchaři - Jill Normanová