Krnovská dýňová polévka se šunkovými knedlíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžíce olej
1 lžíce máslo
3-4 ks brambory
1 ks cibule
2-3 lžíce pažitka
1 kg dýně
150 ml kysaná smetana
1 l slepičí vývar
0 lžiček mletá kurkuma
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
těsto
1 ks vejce
10 g máslo
1-2 lžíce strouhanka
1 lžička petrželka
150 g šunka
2 lžíce smetana
0 ks žemle
1 lžička hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Žemli nakrájíme na kostičky a šunku umeleme. Petrželku nasekáme na jemno.

  2. Nakrájenou žemli zvlhčíme smetanou, utřeme vidličkou a vmícháme vejce, mletou šunku, strouhanku, máslo, hladkou mouku, petrželku, mletý černý pepř a sůl. Ze směsi tvarujeme malé kuličky, které vaříme v osolené vařící vodě asi 4 minuty, uvařené šunkové knedlíčky scedíme.

  3. Cibuli nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dužinu dýně také nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pažitku nebo estragon nasekáme na jemno.

  4. Nejprve ve větším hrnci rozpálíme olej, stáhneme plamen a přidáme máslo. Po jeho rozpuštění vmícháme nakrájenou cibuli, pak česnek a kurkumu. Jakmile vše zavoní, vsypeme na kostičky nakrájené brambory a dýni. Opékáme 5 minut, potom zalijeme vývarem a pomalu vaříme asi 20 minut pod poklicí.

  5. Polévku na 5 minut odstavíme a rozmixujeme. Dále vmícháme kysanou smetanu, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, prohřejeme, vložíme knedlíčky a nakonec nasekanou pažitku nebo estragon.

  6. Krnovskou dýňovou polévku se šunkovými knedlíčky ihned po uvaření podáváme na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!