Krkonošské kváskové kyselo recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-4 ks vejce 1 ks cibule 2 l voda 2 hrstě sušené houby 200 g chlebový kvásek podle chuti sůl kmín pepř podle potřeby máslo
Postup Krkonošské kváskové kyselo recept
Postup přípravy receptu
-
Chlebový kvásek (koupíte ho v pekárnách nebo ho v některých obchodech mají mražený) namočíme do 1/2 l studené vody a necháme rozpustit. Pak pořádně prokvedláme, aby nebyly hrudky.
V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody, vhodíme do něj sušené houby a vaříme cca 15 - 20 minut. Pak stáhneme teplotu pod hrncem, vlijeme kvásek a pořádně promícháme. Polévka nesmí prudce vařit, spíš jen probublávat, zase cca 20 minut.
Mezitím si na másle a cibulce osmahneme vajíčka, hotovou vaječinu pak dáme do polévky a ještě pár minut provaříme. Někdo vajíčka jen klasicky rozvaří přímo v polévce, jiný dává do polévky vajíčka natvrdo, nasekané na drobné kousíčky, my dáváme vaječinu.
Teď už jen krkonošské kváskové kyselo dochutíme solí a kmínem. Kdo chce, přidá i pepř, ale ten v dřívějších dobách nebýval v krkonošských chalupách často k mání, takže do klasického kysela nepatří.