Krémová polévka z brokolice recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 3 - 4 lžíce máslo 1 ks velká cibule 700 - 800 ml zeleninový vývar mletý černý pepř 200 - 250 ml smetana na vaření 3 ks střední brambory 1 ks velká brokolice
Postup Krémová polévka z brokolice
Postup přípravy receptu
-
Pro úspěch tohoto receptu je nutné dodržet celý technologický postup přípravy
Oloupanou cibuli usekáme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Celou brokolici omyjeme a dřevnaté konečky odřízneme a dále již nepoužíváme. Nyní od košťálu odkrojíme růžičky, jemně je usekáme a odložíme stranou. Košťál brokolice oloupeme a usekáme nahrubo
V kastrolu na rozpuštěném másle zpěníme usekanou cibuli. Pak přidáme kousky brambor a vše krátce orestujeme, osolíme a opepříme. Teplotu snížíme na minimum a přímo na tuto směs položíme alobal. Kastrol zakryjeme pokličkou a brambory s cibulí asi 5 minut podusíme. Po této době alobal odstraníme a k vydušeným bramborám s cibulkou vmícháme usekaný košťál. Nyní vše zalijeme vývarem a vaříme zakryté asi 15 minut. Jakmile jsou brambory a košťál měkkém vložíme do polévky malé růžičky brokolice, které povaříme již nezakryté pouze 2 - 3 minuty. Pokud byste v této fázi polévku zakryli, ztratila by barvu i chuť
Polévku odstavíme z tepla, přilijeme smetanu, vše rozmixujeme a podle chuti dosolíme a opepříme. Podle hustoty můžeme polévku zředit smetanou, mlékem nebo vývarem
Brokolicovou polévku se smetanou, bez zahuštění moukou, podáváme se sýrovými toasty.