Křehké svatební koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
0 lžiček sůl
25 dkg máslo
4 ks žloutek
0 l mléko
7 dkg droždí
3 dkg cukr krupice
80 dkg hladká mouka
25 dkg 100% tuk
na potření
25 dkg máslo
0 l rum
na obalení
50 dkg cukr moučka
10 dkg vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka si dáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout.

  2. Mezitím si na vál dáme mouku, do které zamícháme sůl. Uděláme si důlek, do kterého nastrouháme tuk a máslo, dáme žloutky. Pokud nám kvasnice nakynou zhruba o polovinu, tak je nalijeme na ostatní suroviny a vše důkladně ručně vypracujeme.

  3. Hned po vypracování se těsto vyválí a podle libosti nakrájí, naplní a zamotá.

  4. Svatební koláčky dáme na vymaštěný plech jeden vedle druhého. Nenecháme skoro žádné mezery, koláčky pak budou krásně hranaté. Ale nemusíme se bát, jdou po upečení krásně oddělit. Po naplnění můžeme svatební koláčky dát hned do trouby. Koláčky pečeme při 180 °C asi 20 minut.

  5. Po vytažení z trouby koláčky ihned potřeme rumem smíchaným s máslem. Nebojte se vypotřebovat vše, skoro až koláčky plavou. Uvidíte, že budou vynikající.

  6. Po natření je necháme tak napůl vychladnout a potom je obalíme v cukru. Pokud máte rádi hodně obalené, tak je obalte skoro ihned. Ale obalujte opatrně, jsou opravdu křehké. Koláčka nedávejte ani nepřikrývejte igelitem, není to potřeba jen by zvlhly a nebudou tak dobré.

  7. Takto připravené svatební koláčky budou i týden vláčné. Pokud je zatím nesníte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!