Koláčky z Telče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
2 ks vejce
5 lžic mléko
1 kostka droždí
25 dkg hladká mouka
25 dkg polohrubá mouka
30 dkg tuk na pečení
na potření
1 ks vejce
na obalení
vanilka
cukr moučka
náplň 1
maková náplň
náplň 2
tvarohová náplň

Postup přípravy receptu

  1. Z tuku, obou druhů mouky, droždí, vajec, mléka a špetky soli zaděláme tužší těsto, tuk nerozpouštíme, jen rozmačkáme. Necháme půl hodiny kynout, těsto rozdělíme na 2 díly - z každého uděláme asi 15 stejných kousků.

  2. Z každého kousku roztlačíme placičku, naplníme menším množstvím makové nebo tvarohové náplně a uzavřeme. Náplň by měla být spíš sladší, vzhledem k tomu, že v těstu není žádný cukr. Do tvarohové náplně můžeme přidat rozinky.

  3. Uzavřeným koncem smočíme koláčky z Telče v rozšlehaném vajíčku a pak v moučkovém cukru. Pečeme cukrem nahoru, 3 ks na řádek, a to dorůžova v předem vyhřáté troubě.

  4. Upečené koláčky z Telče posypeme cukrem moučkou s vanilkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!