Koláč se švestkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
máslo
1 - 2 ks žloutek
citron
3 dkg droždí
švestky
75 g cukr moučka
cukr moučka
cukr moučka
1/2 kg polohrubá mouka
polohrubá mouka
tuk na vymazání
75 g Hera
skořicový cukr
1/2 l polotučné mléko
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku a trochu jí oddělíme. Mléko si mírně prohřejeme a z celkového množství cukru trochu odebereme a mléko jím osladíme. Trochu mléka odlijeme do hrnečku, kde si připravíme kvásek - v mléce necháme nakynout droždí

  2. Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru

  3. Na vál si připravíme mouku, uděláme důlek, kam vložíme žloutky. Přilijeme kvásek a vtíráme jej do surovin vařečkou. Přidáváme mléko, rozpuštěný tuk, nastrouhanou kůru a sůl

  4. Těsto necháme vykynout na teplém místě, když nabude asi dvakrát tolik, rozdělíme jej na dvě části. Těsto můžeme pokládat na plechy, které jsme vymazali tukem a vysypali moukou

  5. Mezitím si omyjeme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a obalíme ve skořicovém cukru. Na těsto poklademe proslazené ovoce a posypeme drobenkou

  6. Koláč se švestkami pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Na talíři můžeme moučník ozdobit kousky celé skořice.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!