Koláč se špenátovou náplní recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 ks vejce 4 ks vejce 100 g máslo 2 lžíce máslo 1 ks šalotka 250 g hladká mouka 150 g zakysaná smetana mletý černý pepř 500 g čerstvý špenát sůl dle chuti
Postup Koláč se špenátovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme a přidáme k ní změklé máslo o pokojové teplotě, špetka soli, vejce, 2 lžíce vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme na potravinářské fólie a dáme na půl hodiny uležet do chladu. Formu o průměru 30 cm vymažeme máslem. Odleželé těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na plát a pomocí válečku ho přendáme do formy a vytvarujeme vyšší okraje
Těsto propícháme vidličkou a překryjeme čtvercem papíru na pečení a pro zatížení použijeme suché fazole. Korpus koláče dáme péct do trouby na 15 minut při 180 °C
Špenát opereme, necháme okapat a otrháme stonky. V kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět šalotku a česnek
Přidáme špenát a krátce ho spaříme. Špenát necháme zchladnout. Celá vejce rozklepneme do misky a smícháme se zakysanou smetanou. Směr promícháme s vychladlým špenátem a nakonec ochutíme solí a pepřem
Z předpečeného korpusu sejmeme fazole s papírem na pečení a na korpus rovnoměrně navršíme vychlazenou náplň a koláč vrátíme zpět do toruby. Koláč se špenátovou náplní pečeme ještě 20 minut při 180 °C
Tento slaný koláč se špenátovou náplní můžeme podávat teplý i studený
Poznámka autora receptu: Práci si můžete ulehčit tak, že na základ koláče použijete polotovar z obchodu, a to buď křehké nebo listové těsto. Do náplně můžete vmíchat také kousky balkánského sýru či parmazán.