Koláč se špenátovou náplní recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 ks vejce
4 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce máslo
1 ks šalotka
250 g hladká mouka
150 g zakysaná smetana
mletý černý pepř
500 g čerstvý špenát
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme a přidáme k ní změklé máslo o pokojové teplotě, špetka soli, vejce, 2 lžíce vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme na potravinářské fólie a dáme na půl hodiny uležet do chladu. Formu o průměru 30 cm vymažeme máslem. Odleželé těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na plát a pomocí válečku ho přendáme do formy a vytvarujeme vyšší okraje

  2. Těsto propícháme vidličkou a překryjeme čtvercem papíru na pečení a pro zatížení použijeme suché fazole. Korpus koláče dáme péct do trouby na 15 minut při 180 °C

  3. Špenát opereme, necháme okapat a otrháme stonky. V kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět šalotku a česnek

  4. Přidáme špenát a krátce ho spaříme. Špenát necháme zchladnout. Celá vejce rozklepneme do misky a smícháme se zakysanou smetanou. Směr promícháme s vychladlým špenátem a nakonec ochutíme solí a pepřem

  5. Z předpečeného korpusu sejmeme fazole s papírem na pečení a na korpus rovnoměrně navršíme vychlazenou náplň a koláč vrátíme zpět do toruby. Koláč se špenátovou náplní pečeme ještě 20 minut při 180 °C

  6. Tento slaný koláč se špenátovou náplní můžeme podávat teplý i studený

  7. Poznámka autora receptu: Práci si můžete ulehčit tak, že na základ koláče použijete polotovar z obchodu, a to buď křehké nebo listové těsto. Do náplně můžete vmíchat také kousky balkánského sýru či parmazán.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!