Koláč s hroznovým vínem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

80 g cukr
1 šálek cukr
50 ml olej
sůl
2 ks vejce
50 g máslo
1 lžička máslo
máslo
3 lžíce solamyl
50 ml mléko
100 ml voda
100 ml med
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky čerstvý zázvor
200 g polohrubá mouka
3 lžíce citronová šťáva
1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva
100 javorový sirup
100 g hroznové víno
100 g hroznové víno
mouka na obalení
50 g rozinky sultánky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme a odvážíme všechny suroviny. Hroznové víno očistíme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecičky a spolu s rozinkami obalíme v mouce. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a špetkou soli. Formu o průměru asi 23 cm vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 160 - 170 °C

  2. Připravíme si těsto. Změklé máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej a mléko. Pak postupně vmícháme mouku a nakonec do těsta zlehka zapracujeme kousky hroznů a rozinky. Těsto vlijeme do formy a zvolna pečeme asi 30 - 35 minut dorůžova. Propečení koláče vyzkoušíme špejlí. Prochladlý koláč necháme mírně zchladnout a vyjmeme z formy

  3. Připravíme si směs na polití koláče. Hroznové víno očistíme a rozkrájíme na půlky. Oloupaný zázvor nastrouháme a solamyl promícháme s vodou. Na suché pánvi zahříváme med s cukrem a jakmile vše začne probublávat (karamelizovat), vmícháme nastrouhaný zázvor a citronovou šťávu. Pak přidáme hrozny, vše podlijeme javorovým nebo citronovým sirupem a necháme asi 1 - 2 minuty provařit. Nakonec polevu zahustíme máčeným škrobem, krátce asi 1 minutu povaříme a odstavíme z tepla. Za občasného promíchání necháme polevu zchladnout. Vlažnou polevou koláč potřeme a necháme v chladu (nejlépe přes noc) ztuhnout

  4. Koláč s hroznovým vínem a polevou podáváme s čerstvě ušlehanou šlehačkou jako moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!