Koláč s červeným zelím jako příloha recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
2 ks jablko
3 ks bobkový list
1 kg červené zelí
50 ml červené víno
1 ks červená cibule
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na potření
vejce
podle potřeby
250 ml voda
těsto
540 g listové těsto

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky, které poté opereme ve vodě. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

  2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a potom přidáme nakrájená jablka. Dusíme asi 5 minut za častého míchání a poté přidáme nakrájené zelí. Promícháme a podlijeme vínem. Jakmile víno vyprchá, přilijeme vodu a dobře promícháme. Přidáme bobkový list, sůl, mletý pepř a hrnec přikryjeme. Pomalu dusíme asi půl hodiny a podle potřeby promícháme a dolijeme vodu. Jakmile je zelí měkké a nemáme v hrnci žádnou kapalinu, hrnec odendáme a zelí necháme vychladnout. Nakonec z hrnce odebereme bobkový list.

  3. Na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem položíme jeden kus vyváleného listového těsta. Na těsto upravíme již vychladlé zelí a druhým plátem těsta přikryjeme. Těsto slabě propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Koláč se zelím pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.

  5. Koláč s červeným zelím nakrájíme na kousky a podáváme jako přílohu k různým masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!