Kokosové laskonky s kávovou čokoládou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 ml rum
50 ml voda
4 ks bílek
1 lžíce med
180 g cukr krupice
50 g cukr moučka
250 g hořká čokoláda
120 g strouhaný kokos
350 ml smetana ke šlehání
2 lžíce rozpustná káva

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme ji k varu. Do vroucí smetany nasypeme instantní kávu, rozpustíme ji a promícháme. Potom kastrůlek s kávovou smetanou odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Přimícháme med.

  2. Na kousky nalámanou čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a postupně do ní vmícháme teplou smetanovou směs. Pak přidáme rum a promixujeme ponorným mixérem. Krém zakryjeme potravinářskou folií a necháme ho odležet do druhého dne v ledničce.

  3. V kastrůlku svaříme vodu se 2/3 krupicového cukru. Když se začne rozvar vařit, dáme do robotu šlehat bílky (asi 84 g) a postupně k nim přisypáváme zbylý cukr. Rozvar vaříme asi 8 minut, je hotový v okamžiku, když po namočení kovového očka z něj lze foukat bubliny.

  4. Horký cukrový rozvar vléváme za stálého šlehání na pomalý chod do bílkového sněhu. Šleháme do lehkého vychladnutí. Zlehka vmícháme moučkový cukr a kokos. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou.

  5. Na plechy s pečicím papírem nastříkáme oválné laskonky o délce zhruba 6 cm. Povrch lehce posypeme moučkovým cukrem. Laskonky pečeme při 150 °C asi 20 minut. Pak teplotu snížíme na 130 °C, troubu pootevřeme a laskonky dosušíme.

  6. Kávovo-čokoládový krém vyjmeme z lednice a při pokojové teplotě ho necháme lehce povolit. Poté ho dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na polovinu laskonek. Přiklopíme zbylými laskonkami.

  7. Kokosové laskonky s kávovou čokoládou uchováváme v chladu a podáváme jako sladké pohoštění. Je to opravdu výborné cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!