Kohout na víně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

250 g slanina
3 stroužky česnek
4 lžíce olej
sůl
200 g mrkev
5 cl koňak
250 g žampiony
mletý pepř
1 lžíce hladká mouka
4 dl masový vývar
1 ks větší cibule
0,7 l suché červené víno
1 svazek bouquet garni
1 ks kohout

Postup přípravy receptu

  1. Do marinády vytvořené z červeného vína, mrkve, cibule, bouquet garni (svazek bylinek - petrželová nať, bobkový list, tymián, česnek), pepře a soli vložíme naporcovaného kohouta a necháme jej přes noc marinovat

  2. Druhý den vyjmeme kousky kohouta a přecedíme marinádu. Na oleji marinované kousky lehce osmažíme, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou a za stálého míchání necháme mouku opražit. Podlijeme koňakem a flambujeme. Poté přidáme přecezenou marinádu a vývar (nejlépe telecí) a vaříme zhruba 2,5 hodiny

  3. Mezitím co se nám omáčka vaří, si na pánvi rozpustíme jemně nakrájenou slaninu na které osmažíme osolené a opepřené na plátky krájené žampiony. Ke konci varu přidáme restované žampiony, 5 minut ještě povaříme a podle chuti dosolíme a dopepříme

  4. Kohouta na víně podáváme s vařeným bramborem a ozdobíme petrželkou

  5. Při přípravě receptu doporučuji nešetřit na víně ani koňaku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!