Kohout na víně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 250 g slanina 3 stroužky česnek 4 lžíce olej sůl 200 g mrkev 5 cl koňak 250 g žampiony mletý pepř 1 lžíce hladká mouka 4 dl masový vývar 1 ks větší cibule 0,7 l suché červené víno 1 svazek bouquet garni 1 ks kohout
Postup Kohout na víně
Postup přípravy receptu
-
Do marinády vytvořené z červeného vína, mrkve, cibule, bouquet garni (svazek bylinek - petrželová nať, bobkový list, tymián, česnek), pepře a soli vložíme naporcovaného kohouta a necháme jej přes noc marinovat
Druhý den vyjmeme kousky kohouta a přecedíme marinádu. Na oleji marinované kousky lehce osmažíme, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou a za stálého míchání necháme mouku opražit. Podlijeme koňakem a flambujeme. Poté přidáme přecezenou marinádu a vývar (nejlépe telecí) a vaříme zhruba 2,5 hodiny
Mezitím co se nám omáčka vaří, si na pánvi rozpustíme jemně nakrájenou slaninu na které osmažíme osolené a opepřené na plátky krájené žampiony. Ke konci varu přidáme restované žampiony, 5 minut ještě povaříme a podle chuti dosolíme a dopepříme
Kohouta na víně podáváme s vařeným bramborem a ozdobíme petrželkou
Při přípravě receptu doporučuji nešetřit na víně ani koňaku.