Kohout na polotmavém pivě recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 kostka máslo
1 větvička tymián
1 větvička rozmarýn
2 ks mrkev
2 ks petržel
1 větvička šalvěj
2 ks bobkový list
0,05 l slunečnicový olej
1 l kuřecí vývar
30 g hladká mouka
50 g anglická slanina
2 ks řapíkatý celer
6 kuliček celý černý pepř
čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce třtinový cukr
4 kuličky celé nové koření
1 l polotmavé pivo
1,5 kg mladý kohout
3 ks banánová šalotka
2 lžíce sladový ocet
0,5 l telecí šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Kohouta rozpůlíme podél páteře. Tu odříznene a rozporcujeme na 8 - 10 dílů. Slaninu, šalotku, mrkev, petržel a řapík celeru nakrájíme na větší kusy

  2. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme nakrájené suroviny a opékáme na středním plamenu asi 5 minut, nebo dokud se šalotka a zelenina nezačnou lehce zabarvovat. Do základu přilijeme trochu piva, zvýšíme plamen a dál restujeme, dokud se pivo úplně neodpaří. Pak přilijeme další pivo a takto pokračujeme, dokud ho nespotřebujeme asi třetinu. Postupným opékáním s pivem chytne zelenina barvu a chuť

  3. Přidáme cukr, ocet a čerstvé bylinky. Celé koření vložíme do sítka na koření či čaj, uzavřeme a ponoříme do základu. Dolijeme pivem, necháme přejít varem a marinádu stáhneme z ohně

  4. Porce kohouta ze všech stran osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče i se všemi odřezky z porcování. Zalijeme mírně zchladlou marinádou včetně zeleniny, bylinek a koření. Nádobu přetáhněte potravinovou fólií a uložíme do lednice. Marinujeme do druhého dne

  5. Porce kohouta vyndáme z marinády, osušíme a opečeme je v kastrolu na rozpáleném másle maso tak, že maso bude krásně šťavnaté. Předehřejeme troubu na 160 °C

  6. Pak k masu vrátíme marinádu, zakryjeme a dusíme v troubě doměkka, doba dušení záleží na druhu kohouta. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu přecedíme, ale nepasírujeme

  7. Šťávu v kastrůlku zahřejeme k varu, přilijeme telecí šťávu a lehce zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Nakonec vmícháme hrudku másla a případně dochutím solí

  8. Kohouta na polotmavém pivě můžeme podávat s bramborovou kaší a pastinákovým pyré

  9. Zdroj: Pivovary Staropramen


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!