Karpatská roštěnka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks cibule
4 ks rajče
4 ks zelená paprika
2 lžíce mletá sladká paprika
1 hrst sušené hřiby
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
4 lžíce domácí vepřové sádlo
50 g domácí uzená slanina
horká voda na podlévání
2 ks červené sušené pálivé papriky
600 g srnčí stehno bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí stehno namočíme do studené vody, aby se vyplavila krev a dáme na 24 hodin do chladničky. V den D vybereme maso z vody, osušíme, odblaníme a zbavíme nepotřebných častí, znovu omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky. Řízky naklepeme a po obvodu několikrát nařežeme, aby se při opečení nekroutily. Nařezané řízky osolíme a vydatně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme odpočinout při pokojové teplotě

  2. Dubáky nebo pravé hřiby zvané praváky namočíme do teplé vody na 30 minut. Mezitím pokrájíme očištěnou cibuli na malé kostky, červené sušené pálivé papriky zbavíme stopky a jádřince, pokrájíme nadrobno, semínka použijeme také na vaření. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a poté na proužky. Zelené papriky zbavíme stopky, jádřince, žilek a semínek a pokrájíme na menší kousky. Rajčata zbavíme tuhého středu a pokrájíme na plátky

  3. V hrnci na rozehřátém sádle zprudka opečeme připravené srnčí řízky po obou stranách, vybereme na talíř a zatím dáme bokem. Do výpeku dáme pokrájenou uzenou slaninu a cibuli, kterou orestujeme do sklovita. Přidáme sušenou pálivou papriku i se semínky a krátce orestujeme

  4. Přidáme nakrájené papriky, rajčata, plátky opečeného a okořeněného srnčího masa, zasypeme paprikou, necháme rozpustit, podlijeme vodou, osolíme, přidáme dubáky i s vodou, ve které byly namočené. Pod pokličkou dusíme doměkka za občasného podlití horkou vodou

  5. Karpatskou roštěnku servírujeme horkou s máslovými haluškami anebo s dušenou rýží. Jde o známou specialitu slovenské restaurace vynikající chuti. Roštěnka je velmi ostrá, nádherně voňavá po dubácích, zelenině a uzené slanině

  6. Recept přidávám pro labužníky a milovníky ostrých jídel. Kdo by chtěl toto výborné jídlo připravit doma a nemá právě srnčí maso, může použít kvalitní vysokou roštěnku a připraví perfektní pochoutku pro sebe a svoje milované doma.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!