Karamelový cheesecake recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

2 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce rum
1 lžíce rum
150 g cukr krupice
100 g cukr krupice
500 g mascarpone
2 lžíce hladká mouka
4 lžíce zakysaná smetana
150 ml smetana ke šlehání
200 g karamelové sušenky

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, rum a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout

  2. Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, rum, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut

  3. Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu

  4. Připravíme si karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou smetanu a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Hotový karamel necháme z části vychladnout

  5. Karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme

  6. Karamelový cheesecake krájíme na porce a podáváme jako výborný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!