Zapečené brambory s lečem, vejcem, klobásou a sýrem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 4 ks vejce 2 kg brambory 2 ks cibule 2 ks klobása zelenina 1 ks hermelín koření 20 dkg tvrdý sýr sterilovaná kukuřice sterilovaný hrášek sterilované lečo
Postup Zapečené brambory s lečem, vejcem, klobásou a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve se každý musí rozhodnout, jestli má rád brambory se slupkou či bez, podle toho nadále jedná. Já vybrala variantu se slupkou. Brambory omyjeme co nejvíce od nečistot a nakrájíme na prkýnku na plátky. Je na nás, jak je chceme hrubé, ale čím tenčí, tím budou dříve upečené, já krájím na cca 5 mm. Množství brambor si každý zvolí sám a podle počtu jedlíků, kterým budeme jídlo servírovat
Když si připravíme brambory, přejdeme na krájení cibule na kostičky, množství cibule je opět na naší chuti. Dále se dáme do krájení klobásy, zeleniny, kterou chceme přidat, je to na fantazii a každému chutná něco jiného. Přidávám ještě 2 stroužky prolisovaného česneku. Předkrájíme hermelín či nastrouháme sýr, který později sypeme mezi brambory. Používám domácí lečo, které se skládá z papriky, feferonek, rajčat a cibule
Když už máme všechny ingredience připraveny, dáme se do vrstvení. Vezmeme si hlubší pekáč, jelikož se dávají tři vrstvy brambor a to je poměrně vysoké na nějaký obyčejný plech
Spodek pekáče pokryjeme vrstvou brambor, na brambory dáme zeleninu, klobásu, cibuli a koření (podle naší chuti). Já dávám všelijaké koření (grilovací, majoránku, pepř, koření na kuře a kmín). Na tuto vrstvu dáme opět brambory po celé ploše a opakujeme předešlou akci. Nyní dáme opět vrstvu brambor a znovu dáme zeleninu, cibuli, klobásu a koření. Nakonec vše zalijeme rozmíchanými vejci (cca 4 vejce). Ke konci dám nahoru sýr, aby se v průběhu pečení nepřipálil. Není třeba dávat olej, jelikož brambory a lečo pustí mnoho šťávy
Brambory pečeme na 200 °C v elektrické troubě cca 40 minut, pak vypneme, přidáme sýr a necháme dojít, až se sýr rozpustí. V průběhu pečení kontrolujeme, zda jsou brambory měkké ve spodní vrstvě, podle toho poznáme, že už je jídlo hotové
Zapečené brambory s lečem, vejcem, klobásou a sýrem podáváme s kyselými okurkami, čalamádou či kyselým zelím.