Kapr po židovsku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
150 ml rum
50 g rozinky
1 lžíce sádlo
100 g mandle
2-3 ks hřebíček
1 lžíce cukr krupice
3-4 lžíce povidla
brusinky
300 ml bílé víno
50 g máslo na smažení
0 lžiček mletá skořice
citronová kůra
0 lžiček perníkové koření
4 ks vykostěné filety z kapra
podle potřeby
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si naložíme suché plody, zalijeme (ne celým) rumem a přidáme citronovou kůru, skořici, hřebíček. Pro "dovonění" přidáme perníkové koření, pak vmícháme ještě trošku cukru, do směsi přilijeme část vína a trochu osolíme. Sušené plody přivedeme k varu a odstavíme.

  2. Mezitím si připravíme omáčku z povidel. Vezmeme lžíci sádla a rozpustíme v hrnci. Přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíme 3 - 4 lžíce povidel. Aby směs "povolila", ředíme vínem a mícháme. Na závěr přidáme opět rum.

  3. Do rozmíchaných povidel přidáme marinované plody. Omáčku necháme odpočívat na sporáku, dokud nedoděláme kapra.

  4. Filety (nejlépe pokojové teploty) osolíme, opepříme a dáme na rozpuštěné máslo. Z každé strany opékáme 2 - 3 minuty.

  5. Kapr po židovsku nejlépe chutná s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!