Kančí kýta na víně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
vývar
1 lžíce máslo
2 ks cibule
1/4 ks celer
2 ks mrkev
3 kuličky jalovec
80 - 100 g špek
1 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
500 ml červené víno
citronová šťáva
2 lžíce rajský protlak
mletý černý pepř
10 kuliček celý černý pepř
1 snítka čerstvý rozmarýn
1 lžíce třtinový cukr
800 g kančí kýta

Postup přípravy receptu

  1. Kančí kýtu očistíme, prošpikujeme uzenou slaninou, osolíme a opepříme. Celer, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vložíme do jednoho hrnce, přidáme nové koření, celý černý pepř, bobkový list, jalovec a snítku rozmarýnu, přelijeme vínem.Takto naložené maso necháme do druhého dne, ale klidně až 2 dny v chladu odležet

  2. Pak maso vyjmeme z marinády a osušíme ubrouskem. Nálev scedíme přes síto a odložíme stranou. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji s kouskem másla opečeme kýtu ze všech stran do hněda. Kančí kýtu vyjmeme a na výpeku orestujeme scezenou zeleninu i s kořením. Přidáme třtinový cukr, vmícháme rajský protlak a ještě krátce (asi 1 minutu) restujeme. Pak do hrnce vrátíme opečené maso, přilijeme nálev a zakryté zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme maso podlévat malým množstvím vývaru. Měkké kančí maso nakrájíme na plátky a vývar se zeleninou propasírujeme do hladka. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a zjemníme lžící másla

  3. Plátky kančí kýty na víně rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!