Kakaový dort Baileys recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 lžíce olej
4 ks vejce
cukr moučka
160 g cukr krystal
1 balíček hořká čokoláda
120 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
2 kelímky smetana ke šlehání
1 balíček ztužovač šlehačky
1 sklenice broskvový džem
mouka na vysypání
30 - 50 g holandské kakao
0,5 balíčků kypřicí prášek na pečení
1 balíček želatina na ztužení krémů v prášku
likér Baileys

Postup přípravy receptu

  1. Na piškotový korpus jsem použila recept od paní Dášeny, který najdete pod tímto odkazem Výborné piškotové těsto. V receptu jsem přidala kakao a ubrala tedy trochu mouky, navíc jsem ještě přidala půl balíčku kypřicího prášku

  2. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky šleháme, a když se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do pěny potom zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku, prášek na pečení a kakao

  3. Těsto na kakaový dort Baileys nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Korpus upečeme v předehřáté troubě

  4. Zatímco se nám peče korpus, smetany ke šlehání nalijeme do hlubší mísy, přidáme cukr moučka, ztužovač šlehačky a šleháme do zhoustnutí. Poté přidáme likér, nemusí být přímo Baileys, postačí kvalitní whisky cream. Množství likéru přidáváme podle chuti a zašleháváme do smetany, dokud není směs homogenní. Krém nám tím trochu zřídne, ale zůstane nadýchaný

  5. Jakmile je korpus hotový, což spolehlivě zjistíme pomocí špejle, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Korpus vyjmeme z formy, rozkrojíme na dvě tenčí vrstvy a dolní pomažeme tlustší vrstvou broskvového džemu od prostředka ke krajům. Horní vrstvu přiklopíme zpět a pokud nám zbyl džem, můžeme pomazat i vršek, ale spíše tenčí vrstvou. Korpus potom vrátíme do formy, abychom mohli na povrch nalít krém

  6. Dále si připravíme želatinu podle návodu na sáčku. Krém smícháme s želatinou, potom ho nalijeme na korpus ve formě a dáme do chladničky. Než nám krém úplně ztuhne, připravíme si hoblinky z hořké čokolády. Čokoláda může být i na vaření, pokud ji máte rádi. Hoblinky uděláme tak, že si vezmeme ostrý nůž a čepelí jakoby stíráme plochu povrchu tabulky směrem k sobě,vytvořené hoblinky odkládáme do misky či na talíř. Pozor, čokoláda by měla mít pokojovou teplotu, pokud bude vychlazená, hoblinky se nám budou drolit

  7. Dort Baileys vyndáme z ledničky, zbytky čokolády nalámeme na menší kousky a nasypeme je na něj společně s hoblinkami. Poté dort vrátíme zpět do ledničky a necháme úplně ztuhnout - asi 1 - 2 hodiny podle nastavené teploty v ledničce

  8. Kakaový dort Baileys se hodí pro oslavy, pohoštění návštěvy či jen tak na nedělní odpoledne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!