Jihočeský houbovec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce máslo
500 g brambory
1 ks větší cibule
1 lžička drcený kmín
500 g čerstvé houby
podle chuti
sůl
mletý pepř
těstíčko
sůl
4-5 ks vejce
125 ml mléko
drcený kmín
na ozdobu
100 g tvrdý sýr
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
příloha
čerstvá zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

  2. Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky a oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. Cibuli orestujeme na rozehřátém másle, přidáme houby, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Houby dusíme do změknutí.

  3. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do mísy naskládáme vrstvu brambor, na ni vrstvu hub a opět vrstvu hub. Takto pokračujeme do vypotřebování. Poslední vrstvou budou brambory.

  4. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme a přidáme kmín. Směsí přelijeme houbovec a vložíme do rozehřáté trouby. Na 150 °C necháme zapéct. Nastrouháme sýr, posypeme jím houbovec a necháme 10 minut v teplé troubě "dojít".

  5. Jihočeský houbovec podáváme s čerstvou zeleninou - na nudličky nakrájenou ředkvičkou, hlávkovým salátem nebo plátky okurky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!