Jihočeské zelné placky se škvarky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

olej
sůl
1 ks vejce
mletý pepř
500 g hladká mouka
500 g kysané zelí
100 g mleté škvarky
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí necháme okapat a nakrájíme. Všechny ingredience dáme do mísy a připravíme těsto

  2. Máme na výběr dvě přípravy. Zelňáky usmažíme na pánvi, ale můžeme je péct i v troubě. Pokud zvolíme smažení, tvoříme z těsta menší kuličky, ze kterých následně dlaní utvoříme placku. Smažíme je na sádle z obou stran

  3. Pokud zvolíme běžnější postup - pečení v troubě, vyválíme z těsta plát vysoký asi 1 cm. Z něj následně pomocí formičky nebo hrnečku vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech se zelňáky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut

  4. Zelné placky se škvarky můžeme jíst ještě teplé i vychladlé, podáváme je jako přílohu k jídlu nebo jen samotné ke svačině

  5. Z uvedené dávky nám vyjdou 2 plechy zelňáků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!