Jihočeská kulajda trochu jinak recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 lžičky sůl
2 ks vejce
1 ks cibule
3 kostky masox
2-3 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
3-4 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
2 l voda na podlití
5 kuliček celý černý pepř
2-3 lžíce máslo na jíšku
3-4 ks střední brambory
podle chuti
2 lžíce ocet
sekaný kopr
1-2 hrstě sušené nebo čerstvé houby

Postup přípravy receptu

  1. Na másle téměř dozlatova osmahneme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou, aby nám vznikla jíška.

  2. Mezitím si svaříme vodu, oloupeme, nakrájíme brambory a do železného sítka na čaj přidáme koření. Když je jíška hotová, zalijeme vodou z konvice. Postupujeme pomalu a za stálého míchání, aby nám nevznikly hrudky. Přidáme sítko s kořením (lepší řešení, nemusíme potom lovit koření v polévce), brambory, pomalu přilijeme smetanu, přidáme masox či bujóny a sůl podle chuti a pozvolna vaříme. Během vaření často mícháme, aby se polévka nepřichytila. Potom si vedle v hrnečku rozkvedláme vejce a přiléváme do polévky a opět mícháme. Necháme projít varem a tímto je polévka hotová.

  3. To je jedna varianta - bez hub, kopru a octa, tak ji mají doma nejraději. Samozřejmě jde ochutit, houby jen povaříme o něco déle, tudíž smetanu i brambory přidáme později. Než nám brambory změknou úplně, přidáme kopr a třeba vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky, nakonec přidáme 1 - 2 lžíce octa, necháme projít varem a kulajda je na světě.

  4. Jihočeskou kulajdu trochu jinak můžeme přizpůsobit vlastním chutím, základ je jasný. Když přidáme houbový bujon, je polévka vhodná i pro vegetariány.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!