Jihočeská kulajda trochu jinak recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1-2 lžičky sůl 2 ks vejce 1 ks cibule 3 kostky masox 2-3 lístky bobkový list 5 kuliček nové koření 3-4 lžíce hladká mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 2 l voda na podlití 5 kuliček celý černý pepř 2-3 lžíce máslo na jíšku 3-4 ks střední brambory podle chuti 2 lžíce ocet sekaný kopr 1-2 hrstě sušené nebo čerstvé houby
Postup Jihočeská kulajda trochu jinak recept
Postup přípravy receptu
-
Na másle téměř dozlatova osmahneme jemně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou, aby nám vznikla jíška.
Mezitím si svaříme vodu, oloupeme, nakrájíme brambory a do železného sítka na čaj přidáme koření. Když je jíška hotová, zalijeme vodou z konvice. Postupujeme pomalu a za stálého míchání, aby nám nevznikly hrudky. Přidáme sítko s kořením (lepší řešení, nemusíme potom lovit koření v polévce), brambory, pomalu přilijeme smetanu, přidáme masox či bujóny a sůl podle chuti a pozvolna vaříme. Během vaření často mícháme, aby se polévka nepřichytila. Potom si vedle v hrnečku rozkvedláme vejce a přiléváme do polévky a opět mícháme. Necháme projít varem a tímto je polévka hotová.
To je jedna varianta - bez hub, kopru a octa, tak ji mají doma nejraději. Samozřejmě jde ochutit, houby jen povaříme o něco déle, tudíž smetanu i brambory přidáme později. Než nám brambory změknou úplně, přidáme kopr a třeba vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky, nakonec přidáme 1 - 2 lžíce octa, necháme projít varem a kulajda je na světě.
Jihočeskou kulajdu trochu jinak můžeme přizpůsobit vlastním chutím, základ je jasný. Když přidáme houbový bujon, je polévka vhodná i pro vegetariány.