Sterilované okurky Richarda Nováka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

388 g cukr
česnek
90 g sůl
0.6 l ocet
2,5 l voda
10 snítek kopr
feferonka
1 ks křen
30 kuliček pepř celý černý
5 listů bobkový list
20 kuliček nové koření
2 ks střední cibule
10 lžiček hořčičné semínko
2 ks větší mrkev
4.5 kg okurky nakládačky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si přivedeme do varu sladkokyselý nálev smíchaný ze všech ingrediencí a necháme ho provařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Nálev odstavíme a koření scedíme

  2. Mezitím do 10 vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku nebo 1 stroužek česneku. Pečlivě omyté okurky skládáme natěsno do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme těsně víčkem a sklenice sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě cca 95 °C ponořené do 2/3, dokud se víčka nevypouknou, což trvá cca 5 až 10 minut

  3. Po vyjmutí z hrnce necháme sklenice s okurkami vychladnout při pokojové teplotě. Sklenice můžeme obrátit na pár vteřin víčkem dolů, kvůli zkoušce těsnosti. Okurky skladujeme v chladné a tmavé místnosti

  4. Sterilované okurky znojemského typu ve sladkokyselém kořeněném nálevu podle Richarda Nováka podáváme k různým pokrmům a příležitostem dle naší chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!