Jemný obrácený jablečný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg jablka těsto 2 lžíce olej 5 ks vejce 250 g cukr krupice 1 špetka citronová kůra 200 g polohrubá mouka 3-5 lžic vlažná voda 1 ks kypřící prášek do pečiva krém 1 ks vejce 125 g máslo 4 lžíce rum 300 ml mléko 150 g cukr moučka 2 balíčky vanikový cukr 250 g měkký tvaroh 1 balíček vanilkový pudink podle chuti rozinky mandle mletá skořice vanilkový cukr mleté ořechy na ozdobu 1 balíček čokoládová poleva
Postup Jemný obrácený jablečný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme a nastrouháme jablka. Nastrouhaných jablek potřebujeme 1 kg, proto použijeme více jablek, část se oloupe a vykrájí. Vyšší plech vyložíme alobalem a nastrouhaná jablka rozprostřeme po celé ploše, posypeme podle chuti vanilkovým cukrem, skořicí, nasekanými ořechy, mandlemi, rozinkami apod.
Těsto připravíme utřením žloutků, cukru a oleje do pěny. Potom přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vlažnou vodu, polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a nakonec sníh ušlehaný ze 6 bílků (Jeden bílek je z vejce na krém.) Těsto potom přelijeme přes jablečnou směs.
Jablečný koláč dáme péct asi na 30 minut do elektrické trouby předehřáté na 180 °C.
Mezitím dáme roztavit čokoládovou polevu a uvaříme si hustý vanilkový pudink, ale jen ze 300 ml mléka. Než pudink zchladne, rozšleháme máslo s cukrem a žloutkem do pěny, přidáme tvaroh, kysanou smetanu a nakonec po lžících vlažný pudink a rum podle chuti každého.
Mezitím je koláč upečený a dáme ho vychladnout. Když už je vlažný, překlopíme jej na mělký plech a stáhneme alobal. Teď je korpus dole a jablka nahoře. Když jsou jablka téměř vychladlá, potřeme je rovnoměrně po celé ploše připraveným krémem a pocákáme čokoládovou polevou. Dáme koláč na chvíli do chladu, aby krém s polevou pěkně ztuhl a můžeme servírovat.
Jemný obrácený jablečný koláč nakrájíme a podáváme jako chutný vláčný moučník ke kávě nebo čaji.