Jemný obrácený jablečný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg jablka
těsto
2 lžíce olej
5 ks vejce
250 g cukr krupice
1 špetka citronová kůra
200 g polohrubá mouka
3-5 lžic vlažná voda
1 ks kypřící prášek do pečiva
krém
1 ks vejce
125 g máslo
4 lžíce rum
300 ml mléko
150 g cukr moučka
2 balíčky vanikový cukr
250 g měkký tvaroh
1 balíček vanilkový pudink
podle chuti
rozinky
mandle
mletá skořice
vanilkový cukr
mleté ořechy
na ozdobu
1 balíček čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme a nastrouháme jablka. Nastrouhaných jablek potřebujeme 1 kg, proto použijeme více jablek, část se oloupe a vykrájí. Vyšší plech vyložíme alobalem a nastrouhaná jablka rozprostřeme po celé ploše, posypeme podle chuti vanilkovým cukrem, skořicí, nasekanými ořechy, mandlemi, rozinkami apod.

  2. Těsto připravíme utřením žloutků, cukru a oleje do pěny. Potom přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vlažnou vodu, polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a nakonec sníh ušlehaný ze 6 bílků (Jeden bílek je z vejce na krém.) Těsto potom přelijeme přes jablečnou směs.

  3. Jablečný koláč dáme péct asi na 30 minut do elektrické trouby předehřáté na 180 °C.

  4. Mezitím dáme roztavit čokoládovou polevu a uvaříme si hustý vanilkový pudink, ale jen ze 300 ml mléka. Než pudink zchladne, rozšleháme máslo s cukrem a žloutkem do pěny, přidáme tvaroh, kysanou smetanu a nakonec po lžících vlažný pudink a rum podle chuti každého.

  5. Mezitím je koláč upečený a dáme ho vychladnout. Když už je vlažný, překlopíme jej na mělký plech a stáhneme alobal. Teď je korpus dole a jablka nahoře. Když jsou jablka téměř vychladlá, potřeme je rovnoměrně po celé ploše připraveným krémem a pocákáme čokoládovou polevou. Dáme koláč na chvíli do chladu, aby krém s polevou pěkně ztuhl a můžeme servírovat.

  6. Jemný obrácený jablečný koláč nakrájíme a podáváme jako chutný vláčný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!