Jemná bábovka z třeného těsta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 180 g cukr 3 ks vejce 160 g máslo 100 ml mléko 1 balíček prášek do pečiva citronová kůra 325 g polohrubá mouka poleva 100 g cukr 100 ml citronová šťáva na ozdobu cukr moučka drobné ovoce podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Jemná bábovka z třeného těsta recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Změklé máslo a cukr ušleháme šlehačem. Oddělíme žloutky od bílků. Do pěny postupně zašleháme žloutky. Přidáme citronovou kůru. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu s mlékem přimícháme do třené hmoty. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho přidáme do hmoty.
Těstem naplníme připravenou formu a povrch uhladíme. Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut. Zkusíme špejlí, zda je hotová. Upečenou bábovku necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a propícháme.
Jemnou bábovku z třeného těsta můžeme jen pocukrovat, ale také dále přizdobit ovocem. V tomto případě si nejprve připravíme sirup - svaříme citronovou šťávu a cukr. Tímto sirupem potřeme horní díl bábovky. Ozdobíme jednotlivé díly formy ovocem (rybíz, borůvky, dílky mandarinky apod). Můžete použít čerstvé, mražené i kompotované ovoce. Bábovku z třeného těsta i s ovocem pocukrujeme a podáváme.