Jemná bábovka z třeného těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

180 g cukr
3 ks vejce
160 g máslo
100 ml mléko
1 balíček prášek do pečiva
citronová kůra
325 g polohrubá mouka
poleva
100 g cukr
100 ml citronová šťáva
na ozdobu
cukr moučka
drobné ovoce
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  2. Změklé máslo a cukr ušleháme šlehačem. Oddělíme žloutky od bílků. Do pěny postupně zašleháme žloutky. Přidáme citronovou kůru. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu s mlékem přimícháme do třené hmoty. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho přidáme do hmoty.

  3. Těstem naplníme připravenou formu a povrch uhladíme. Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 40 - 45 minut. Zkusíme špejlí, zda je hotová. Upečenou bábovku necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a propícháme.

  4. Jemnou bábovku z třeného těsta můžeme jen pocukrovat, ale také dále přizdobit ovocem. V tomto případě si nejprve připravíme sirup - svaříme citronovou šťávu a cukr. Tímto sirupem potřeme horní díl bábovky. Ozdobíme jednotlivé díly formy ovocem (rybíz, borůvky, dílky mandarinky apod). Můžete použít čerstvé, mražené i kompotované ovoce. Bábovku z třeného těsta i s ovocem pocukrujeme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!