Jednoduchý obrácený hruškový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 hrnku cukr
cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
2 lžíce máslo
3 lžíce máslo
1/4 hrnku mléko
1/2 ks citron
1/2 balíčku prášek do pečiva
2 hrnky hrušky
mletá skořice
1 - 2 lžíce hladká mouka
1 hrnek hladká mouka
muškátový oříšek
vlašské ořechy
1 špetka jedlá soda

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky očistíme a nakrájíme na plátky. Budeme potřebovat 2 hrnky nakrájených hrušek

  2. Kulatou formu o průměru 22 - 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C

  3. Dno formy poklademe plátky hrušek a postup ještě jednou opakujeme. Hrušky posypeme mletou skořicí, cukrem, strouhaným muškátovým oříškem, nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme čerstvou citronovou šťávou podle chuti. Ochucené hrušky zasypeme trochou hladké mouky

  4. V menší míse rozšleháme metličkou vejce do pěny. Přidáme k němu změklé máslo, mléko a maličko vyšleháme metličkou. Tekutou směs přelijeme do větší mísy, kde máme smíchanou mouku, cukr, sůl, sodu a prášek do pečiva. Obě dvě směsi metličkou opatrně spojíme, prošleháme, aby vzniklo hladké těsto

  5. Připravené těsto následně opatrně vylijeme na všechny plátky hrušek. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Při pečení je potřeba koláč kontrolovat!

  6. Po upečení necháme hruškový koláč pár minut zchladnout, odděláme okolní kruh formy, přiklopíme talířem, otočíme a odděláme dno formy. Tím pádem je koláč obrácený, stačí ho posypat vlašskými ořechy nebo nějak jinak nazdobit a můžeme podávat. Obrácený hruškový koláč je skvělý i druhý den!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!