Jednoduchá zelňačka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
3 ks brambory
100 ml mléko
kmín
1,5 l voda
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
mletý černý pepř
1 ks cibule (větší)
zelená petrželová nať
1 miska vařené kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky

  2. V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibuli. Smažíme ji, než zesklovatí. Pak k ní do hrnce přilijeme 1,5 litru vody, vhodíme pokrájené brambory, trochu kmínu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim kyselé, již uvařené zelí a prohřejeme

  3. V mléce důkladně rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, k tomu přimícháme i zakysanou smetanu. Vše nalijeme do hrnce k vývaru s bramborami a zelím. Za stálého míchání vaříme 2 - 3 minuty, do zhoustnutí. Zelňačku dochutíme lžící cukru, případně ještě přisolíme. Můžeme i trochu opepřit

  4. Jednoduchou zelňačku na talíři ozdobíme snítkou zelené petrželky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!