Jednoduchá zelňačka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 3 ks brambory 100 ml mléko kmín 1,5 l voda 1 lžíce cukr krupice 1 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana mletý černý pepř 1 ks cibule (větší) zelená petrželová nať 1 miska vařené kysané zelí
Postup Jednoduchá zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky
V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibuli. Smažíme ji, než zesklovatí. Pak k ní do hrnce přilijeme 1,5 litru vody, vhodíme pokrájené brambory, trochu kmínu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim kyselé, již uvařené zelí a prohřejeme
V mléce důkladně rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, k tomu přimícháme i zakysanou smetanu. Vše nalijeme do hrnce k vývaru s bramborami a zelím. Za stálého míchání vaříme 2 - 3 minuty, do zhoustnutí. Zelňačku dochutíme lžící cukru, případně ještě přisolíme. Můžeme i trochu opepřit
Jednoduchou zelňačku na talíři ozdobíme snítkou zelené petrželky.