Jablkový závin s brusinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce ocet
3 ks jablko
2 lžíce voda
1 lžíce mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
1 hrst lískové ořechy
1 hrst sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, špetku soli, vejce, změklé máslo, 2 lžíce vlažné vody a lžíci octa. Zpracujeme těsto a necháme ho zabalené ve folii 30 minut odpočinout v lednici

  2. Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka. Lehce z nich vymačkáme přebytečnou šťávu a slijeme ji. Do misky k nastrouhaným jablkům přidáme skořici, vanilkový cukr, nasekané brusinky a nasekané lískové ořechy. Místo lískových ořechů můžeme dát mandle

  3. Odleželé těsto vyndáme z ledničky, pomoučníme vál a rozválíme na něm těsto přibližně na 3 mm. Na plát těsta rozprostřeme jablečnou směs a zavineme. Hřbet závinu pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pravidelně příčně nařízneme, aby se odpařovala přebytečná šťáva a závin nepopraskal. Pečeme asi 40 minut při 160 - 170 °C

  4. Upečený jablkový závin s brusinkami pocukrujeme a podáváme například se šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!