Jablkový závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
1 špetka sůl
200 g máslo
150 g strouhanka
0.5 lžičky skořice
1 ks žloutek
1 kg jablko
50 g rozinky
200 g hladká mouka
50 g sekané ořechy
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
teplá voda

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se žloutkem, solí, olejem a 6 lžícemi teplé vody. Zpracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme kouli. Potřeme olejem a přikryjeme.

  2. Rozpustíme 100 g másla do světle hnědého zabarvení a opražíme na něm strouhanku. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrouháme je na plátky. Smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

  3. Moukou poprášíme utěrku, na které vyválíme těsto a vytahujeme ho pomoučenýma rukama. Vytažené těsto pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe 2/3 připravenými plátky jablek.

  4. Těsto zavineme a položíme na vymazaný plech, před pečením propícháme na několika místech vidličkou, aby nepopraskal. Před i po pečení potřeme jablkový závin máslem.

  5. Hotový závin ještě horký posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!