Humr na finský způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks humr
podle chuti
4 lžíce sůl
2 lžíce koprová semínka
podle potřeby
5 l voda

Postup přípravy receptu

  1. Humr je nejchutnější, když ho živého ponoříme hlavou napřed do vydatně vařící osolené vody, do které jsme přidali kopr. Po 2 - 3 minutách snížíme teplotu a po 5-ti minutách hrnec odstavíme, zakryjeme a humra necháme asi 15 minut dojít.

  2. Pak ho vyjmeme z vody, vyrovnáme ocásek a položíme na prkénko. Velkým nožem nasadíme řez uprostřed mezi hlavou a trupem, prořízneme a silným tlakem ocásek podélně rozřízneme. Pak humra otočíme podél osy, pevně ho přidržíme za rozpůlený ocásek a stejným způsobem rozřízneme tělo i hlavu. Z půlek vyjmeme vnitřnosti a z ocásku střívko.

  3. Chapadla odlomíme od klepet a odstraníme chrupavčitou i spodní část krunýře, vyjmeme maso a nakrájené na plátky ho můžeme podávat jako medailonky s majonézou či chlebem. Krunýře humrů se hodí k přípravě krabí polévky. Dobře oprané je lze také zmrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!