Hruškový moučník s amaretti recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
120 g cukr
1 špetka sůl
150 g máslo
2 ks žloutek
400 g hladká mouka
krém
50 g máslo
4 ks hruška
1 lžička mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
3 lžičky holandské kakao
100 g amaretti
6 lžic amaretto likér

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto. Osolenou mouku zpracujeme se studeným nastrouhaným máslem, poté přidáme cukr. Do středu přidáme velké žloutky, vanilkový cukr a zpracujeme elastické těsto. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do průhledné folie a dáme alespoň na 1/2 hodiny do lednice. Amaretti rozmixujeme s kakaem na jemný prášek.

  2. Hrušky oloupeme, odstraníme ohryzek a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme hrušky a vaříme 3 - 4 minutky. K hruškám vlijeme likér amaretto, necháme vypařit a přidáme cukr smíchaný se skořicí, rozmixované amaretti a kakao. Mícháme do změknutí hrušek. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.

  3. Připravené těsto rozdělíme na 2 části. Vyválíme na 3 mm a přiložíme na vymazanou kulatou formu o průměru 23 cm. Odstraníme přebytečné těsto z hran a přidáme hruškovou směs. Druhou část těsta taktéž vyválíme na stejnou tloušťku a hrušky jím přikryjeme. Odstraníme přebytečné těsto, pomažeme žloutkem a vidličkou propícháme.

  4. Hruškový moučník s amaretti pečeme na 180 °C asi 40 - 50 minut, ale kontrolujeme.

  5. Upečený hruškový moučník posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!