Hruškové čatní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
2 lžičky sůl
1 ks cibule
1 šálek rozinky
0.3 ks zázvor
1 kg hrušky
0.5 lžičky mletá skořice
0 kg hnědý cukr
2 lžičky hořčičné semínko
0.5 lžičky mletá sladká paprika
0.5 lžičky mletý hřebíček
2 šálky ovocný ocet

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. Ve velkém kastrolu smícháme cukr s ovocným octem a přivedeme do varu. Přidáme hrušky a ostatní ingredience včetně prolisovaného česneku.

  3. Vaříme zvolna asi jednu hodinu, dokud není směs zahuštěná. Ještě teplé čatní nalejeme do teplých sterilovaných sklenic a uzavřeme. Pokud nechceme čatní zavařovat do sklenic, vydrží čerstvé uložené v lednici asi 3 - 4 týdny.

  4. Hruškové čatní nalezne využití jako ochucovadlo pro skopové, jehněčí nebo k šunce a nebo k sýru a sušence.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!