Hrnkové žemlové knedle recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks žloutek
1 hrnek mléko
1 ks bílek
1 hrnek polohrubá mouka
máslo na vymazání
2 ks včerejší žemle

Postup přípravy receptu

  1. Včerejší žemle pokrájíme na kostky. Ve studeném mléce rozšleháme vaječný žloutek a sůl. Tuto směs nalijeme do mísy, přidáme polohrubou mouku, promícháme spolu, přidáme kostky žemle a znovu opatrně promícháme, aby se kostky žemlí nepolámaly a nerozpadly. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílku a jemně vmícháme do připravené hmoty

  2. Tuto hmotu naplníme ze tří čtvrtin do porcelánových hrnků, ne více, protože značně zvětší svůj objem vařením. Hrnky předtím vymažeme máslem. Naplněné hrnky položíme do vařicí vody v širším hrnci, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut na 100 °C

  3. Uvařené hrnkové knedle vybereme a ještě za tepla tupým nožem s oblým okrajem přejedeme po vnitřním okraji hrnku a knedle uvolníme. Hrnek obrátíme dnem nahoru na desku, zlehka poboucháme a knedle lehce vypadne. Necháme asi 10 minut odpočinout a pokrájíme je na plátky ostrým nožem nebo nití

  4. Hrnkové žemlové knedle podáváme jako přílohu k různým omáčkám a masu podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!