Blackened mečoun s jemnými hranolkami a rajčatovou salsou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
3 stroužky česnek
3 ks rajčata
500 g brambory
1 lžička tymián
1 snítka koriandr
1 lžička oregano
200 ml slunečnicový olej
1 špetka drcený pepř
2 lžičky mletá paprika
30 ml sezamový olej
1 lžička římský kmín
1 lžička kajenský pepř
1 lžička mořská sůl
1 špetka hrubozrnná mořská sůl
800 g filety z mečouna
50 ml sweet chilli omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvý mečoun, kterého jsme dostávali od našich rybářů každý den, byl jednou z delikates na menu. Připravovali jsme ho způsobem, který popisuji níže. Chuť čerstvé ryby a rajčatové salsy s pečeným česnekem je geniální

  2. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno, potom ho promícháme s ostatním kořením. Kořenicí směs pořádně promícháme, filety z mečouna, rozkrojené na 4 plátky po 200 g, jí lehce posypeme po obou stranách a rybu ogrilujeme na dřevěném uhlí tak, aby nevyschla

  3. Oloupané brambory na mandolíně nahoblujeme na jemné nudličky, vysušíme papírovým ubrouskem a vysmažíme v předehřátém slunečnicovém oleji na 175 °C dozlatova. Vyjmeme na papírový ubrousek, necháme odsát přebytečný olej a lehce osolíme

  4. Stroužky česneku oloupeme a potřeme sezamovým olejem, dáme do rendlíku a necháme v troubě péct při 160 °C asi 20 minut, až česnek ztmavne a zesládne. Potom ho nasekáme na jemnou kaši. Rajčata opláchneme, nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pečeným česnekem a sweet chilli omáčkou. Koriandr nasekáme na jemno a přidáme. Dochutíme solí a pepřem a řádně smícháme

  5. Blackened mečouna s jemnými hranolkami a rajčatovou salsou ihned servírujeme

  6. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  7. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!