Blackened mečoun s jemnými hranolkami a rajčatovou salsou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 3 stroužky česnek 3 ks rajčata 500 g brambory 1 lžička tymián 1 snítka koriandr 1 lžička oregano 200 ml slunečnicový olej 1 špetka drcený pepř 2 lžičky mletá paprika 30 ml sezamový olej 1 lžička římský kmín 1 lžička kajenský pepř 1 lžička mořská sůl 1 špetka hrubozrnná mořská sůl 800 g filety z mečouna 50 ml sweet chilli omáčka
Postup Blackened mečoun s jemnými hranolkami a rajčatovou salsou
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý mečoun, kterého jsme dostávali od našich rybářů každý den, byl jednou z delikates na menu. Připravovali jsme ho způsobem, který popisuji níže. Chuť čerstvé ryby a rajčatové salsy s pečeným česnekem je geniální
Česnek oloupeme a nasekáme na jemno, potom ho promícháme s ostatním kořením. Kořenicí směs pořádně promícháme, filety z mečouna, rozkrojené na 4 plátky po 200 g, jí lehce posypeme po obou stranách a rybu ogrilujeme na dřevěném uhlí tak, aby nevyschla
Oloupané brambory na mandolíně nahoblujeme na jemné nudličky, vysušíme papírovým ubrouskem a vysmažíme v předehřátém slunečnicovém oleji na 175 °C dozlatova. Vyjmeme na papírový ubrousek, necháme odsát přebytečný olej a lehce osolíme
Stroužky česneku oloupeme a potřeme sezamovým olejem, dáme do rendlíku a necháme v troubě péct při 160 °C asi 20 minut, až česnek ztmavne a zesládne. Potom ho nasekáme na jemnou kaši. Rajčata opláchneme, nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pečeným česnekem a sweet chilli omáčkou. Koriandr nasekáme na jemno a přidáme. Dochutíme solí a pepřem a řádně smícháme
Blackened mečouna s jemnými hranolkami a rajčatovou salsou ihned servírujeme
Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.