Hrníčkový mazanec podle babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
0 kostek máslo
2 ks žloutek
0 hrnků mléko
5 lžic cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
0 ks citronová kůra
2 lžíce sekané mandle
2 hrnky polohrubá mouka
0 kostek droždí (42g)
na potření
1 ks vejce

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, nastrouháme trochu citronové kůry, vanilkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek.

  2. Přilijeme mléko a zaděláme hladké těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, pak vpracujeme mandle, vytvoříme bochánek, který dáme na plech a ještě asi 20 minut kynout.

  3. Nakonec bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, nahoře bochánku nůžkami nastřihneme kříž.

  4. Hotový mazanec vložíme do trouby a pečeme 10 minut v horké troubě, potom teplotu snížíme a mazanec pomalu asi 1 hodinu do pékáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!