Hrášková polévka se smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g hrášek
2 ks vejce
1 lžíce olivový olej
3 dl zakysaná smetana
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
1 l voda
na ozdobu
4 ks rajče
4 lístky čerstvá bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Čistý hrášek dáme vařit asi do litru a půl studené vody. Hrášek vaříme do změknutí. Jakmile je hrášek měkký, jednu naběračku si odebereme a zatím ji necháme stranou. Zbytek hrášku i s vodou, kde jsme hrášek vařili, rozmixujeme nejlépe ponorným mixerem do krému. Krém osolíme a opepříme podle naší chuti. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky promícháme se smetanou a přimícháme žloutkovo-smetanovou směs. Přidáme i hrášek, který jsme si nechali stranou. Krátce povaříme a hráškový krém odendáme.

  2. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata uložíme na sací kartu, abychom je zbavili šťávy. Nakrájená rajčata krátce oretustujeme na lžíci olivového oleje. Rajčata osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou bazalkou.

  3. Hráškový krém se smetanou upravíme do misek nebo na talíře a ozdobíme restovanými rajčaty. Můžeme posypat i krutony.

  4. Hráškovou polévku se smetanou podáváme teplou jako první chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!