Hraběnčiny jablkové řezy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
4 ks žloutek
2-3 lžíce mléko
0.5 balíčku prášek do pečiva
150 g cukr moučka
400 g polohrubá mouka
200 g máslo (nebo hera)
náplň 1
500 g jablko
1 balíček vanilkový pudink
1 balíček skořicový cukr
náplň 2
4 ks bílek
100-150 g cukr moučka
Postup Hraběnčiny jablkové řezy recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme změknout. Mouku s cukrem a práškem do pečiva prosejeme. Do sypkých surovin přidáme máslo, žloutky a vše zpracujeme v těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Z těsta oddělíme asi jednu třetinu a dáme ji do lednice vychladit.
Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a zbylé těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Můžeme jej vyválet na plát nebo jej na plech postupně namačkat.
Jalbka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Smícháme je s pudinkovým práškem a skořicovým cukrem. Směs rozložíme na připravený plech vyložený těstem.
Nakonec si připravíme z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, který rozetřeme na jablka. Předehřejeme si troubu na 170 °C. Z lednice vytáhneme odložené těsto a nastrouháme jej na hrubém struhadle. Nakonec celý moučník posypeme strouhaným těstem.
Plech s moučníkem vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 1/2 hodiny.
Moučník necháme trochu vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Šlehačky není třeba.