Hraběnčin moučník recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 3 lžíce cukr 1 kg jablko mletá skořice mleté nové koření těsto 4 ks žloutek 150 g cukr moučka 250 g hera 400 g hladká mouka 1 balíček kypřící prášek na potření 4 ks bílek
Postup Hraběnčin moučník recept
Postup přípravy receptu
-
Heru necháme změknout. Mouku spolu s cukrem prosejeme a smícháme s kypřícím práškem.
Žloutky utřeme s herou a do základu těsta vpracujeme mouku s cukrem. Třetinu těsta vložíme do sáčku a těsto odložíme do mrazáku. Zbylé dvě třetiny necháme odpočinout.
Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu nastrouháme. Jablka ochutíme cukrem a necháme uležet, aby pustila šťávu. Jablka můžeme okořenit mletou skořicí, mletým badyánem nebo mletým novým kořením. Záleží na chuti. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Vyšší plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme na připravený plech. Z jablek vymačkáme šťávu a jablka rovnoměrně rozprostřeme na placku z těsta. Jablka posypeme skořicovým cukrem. Z bílků ušleháme pevný sníh, který rozetřeme na jablka.
Nakonec vyndáme z mrazáku těsto, nastrouháme je a posypeme jím celý připravený moučník, který ihned vložíme do předehřáté trouby a pečeme jej dozlatova.
Upečený hraběnčin moučník necháme trochu vychladnout, nakrájíme jej a můžeme servírovat.