Hovězí steak s hřibovým přelivem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
1 lžíce máslo
1 kg brambory
1 ks žloutek
400 ml mléko
1 kelímek smetana
zelenina
3 lžíce hladká mouka
1 lžička mletý kmín
mletý barevný pepř
4 plátky hovězí roštěná
1 lžička mletá kurkuma
250 g lesní hřiby

Postup přípravy receptu

  1. Pokud je houbařská sezóna a jsme-li úspěšnými houbaři s plnými košíky lesních hřibů, pak máme napůl vyhráno. Máme-li hřiby zmrazené, je to taky fajn, ale už to nebude úplně dokonalé. Sušené houby na tento recept nedoporučuji

  2. Teď zbývá už jen skolit mladého býčka, ale dost legrace, jdeme vařit. Jako přílohu budeme podávat opečené brambory, takže si dáme do hrnce s osolenou vodou vařit brambory v celku. Mezitím očistíme a nakrájíme hřiby

  3. Plátky masa na steaky rozvolníme poklepáním masa klouby na rukou. Palička není potřeba. Z obou stran maso osolíme, opepříme, potřeme trochou oleje a dáme stranou chvíli odležet. Na rozpálené pánvi s trochou oleje osmahneme hřiby, mírně osolíme, okmínujeme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka

  4. Nyní smísíme mléko, smetanu, hladkou mouku a žloutek z jednoho vejce, opepříme, osolíme, pro barvu přidáme lžičku kurkumy a celou směs řádně vyšleháme metličkou. Směs přilijeme k hřibům a vše za stálého míchání provaříme. Ke konci přidáme hrudku másla, které nám zjemní chuť a dodá hřibovému přelivu lesk. Pokud je potřeba, dochutíme, přikryjeme poklicí a dáme bokem

  5. Uvařené brambory rozčtvrtíme a orestujeme. Na druhé silně rozpálené pánvi připravíme steaky tak, jak je máte rádi. Já preferuji medium, tak je dělám cca 4 minuty z každé strany. Máte-li možnost využít na přípravu steaků gril, pak neváhejte ani vteřinu. Nyní nazdobíme talíře, poklademe brambory a hovězí steak, který z poloviny zalijeme naším hřibovým přelivem

  6. Hovězí steak s hřibovým přelivem podáváme jako výborný oběd nebo večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!