Hovězí pečeně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

60 g slanina
olej
sůl
vývar
1 ks žloutek
2 ks cibule
50 g karotka
2 lžíce kapary
1 lžička med
mletý pepř
sardelová pasta
hotová jíška
1300 kg zadní hovězí (kýta)

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí špalek očistíme a omyjeme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Mrkev omyjeme, oškrábeme, a také nakrájíme na hranolky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pro potírání masa si připravíme žloutek, který utřeme s medem. Kapary jemně nasekáme

  2. Očištěný špalek zadního hovězího masa prošpikujeme slaninou a mrkví

  3. Maso, ze všech stran zprudka opečeme na pánvi s olejem. Potom ho přendáme na pekáč a potřeme sardelovou pastou

  4. Ve výpeku orestujeme cibuli, kterou i s olejem přidáme k masu. Za častého podlévání pečeme v troubě doměkka. Ke konci pečení zvýšíme teplotu a hovězí pečeni potíráme směsí žloutku s medem. Tím docílíme zlatavé barvy

  5. Měkké hovězí maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Do vypečené šťávy přidáme pokrájené kapary a popřípadě šťávu zahustíme hotovou jíškou

  6. Hovězí pečeni podáváme s bramborem a dušenými fazolkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!